Знаеме дека исхраната богата со месо е лоша за планетата и за нашето здравје, но колку далеку сте спремни да одите за да се префрлите на поодржлив начин на исхрана? Како да ја замените вашата актуелна диета со неколку избрани парчиња месо од питон?
Имено, новото истражување на меѓународен тим истражувачи ја испитувало изводливоста за одгледување питони во комерцијални размери и еколошките трошоци за таквото одгледување во споредба со конвенционалното сточарство. Резултатите биле ветувачки: змиите брзо растеле, дури и за време на периоди на пост, и во споредба со храната што ја консумирале (која вклучувала пилешко и глодари) би можеле да бидат добар извор на месо. Тие исто така може да се хранат со отпадни протеини од други месни индустрии.
„Способноста на питоните да ги регулираат метаболичките процеси и да одржуваат кондиција на телото ја зголемува безбедноста на изворите на храна во нестабилни средини, што сугерира дека одгледувањето питони може да понуди флексибилен и ефикасен одговор на глобалниот недостиг на храна“, рече херпетологот Даниел Натуш од Универзитетот Мекквари во Австралија.
Тимот набљудуваше два вида питони – Malayopython reticulatus и Python bivittatus – кои беа одгледувани во Тајланд и Виетнам повеќе од 12 месеци пред да бидат хумано убиени. Тие откриле дека односот на храната што ја консумирал питонот и произведеното месо (каде помалите бројки значат поголема ефикасност) бил 1,2, во споредба со 1,5 за лосос, 2,8 за живина, 6,0 за свинско и 10,0 за говедско месо.
Змиите можат да постат неколку месеци без да изгубат голема телесна маса, што ги прави идеални за размножување во услови кога не се гарантирани резервите на храна и вода – што, за жал, е се почеста ситуација на планетата.
„Нашите студии ја потврдуваат претходната работа дека е биолошки и економски изводливо да се одгледуваат и одгледуваат питони во заробени производствени капацитети за комерцијална трговија“, напишаа истражувачите, според Science Alert.
Има предизвици што треба да се надминат: хранењето на змиите може да биде макотрпно, а сè уште немаме голем капацитет да ги одгледуваме правилно. Потоа, се разбира, се поставува прашањето дали воопшто треба или не да јадеме месо. Имајќи ги на ум овие работи, Натуш и тимот признаваат дека ова веројатно нема да биде реалност некое време: „Комбинирано со општиот страв што луѓето го имаат од змиите, можеби ќе помине некое време пред да се реализира земјоделскиот потенцијал на питоните на глобално ниво. .
Истражувањето е објавено во списанието Scientific Reports