Србија има потреба од занаетчии: Некои работни места стигнуваат и до 4.000 евра

Водоинсталатери, водоинсталатери, електричари, столари, молери, пекари, возачи можат да заработат повеќе од 1.000 евра месечно, а моментално во Србија нема доволно луѓе кои ги извршуваат овие работи, пишуваат медиумите во соседството.

Работата на заварувач не е популарна меѓу средношколците, а работодавачите се многу заинтересирани да ангажираат таков персонал. На почетниците им се гарантира плата од околу 80.000 динари, а на поискусните повеќе од 2.000 евра.

Во огласите платата на заварувачот изнесувала и до 4.000 евра, но укажуваат дека тоа се претежно сезонски работи, за проекти кои траат од три до шест месеци, а честопати не се гарантира работата во текот на целата година, пишува „Мондо.рс“.

Дефицитот на стручен кадар е особено изразен во пекарската индустрија. Поради оваа причина, платите на пекарите се зголемени во последните неколку години бидејќи работодавците на овој начин се „тепаат“ за работници. Почетната плата во пекара е 80.000, а мајсторите на овој занает заработуваат и до 180.000 динари.

Професионалните возачи исто така можат добро да заработат. Возачите на автобуси заработуваат од 80.000 до 100.000 динари. Возачите на камиони заработуваат уште повеќе. Платата главно зависи од работодавците, а возачите кои возат во меѓународен превоз можат да заработат и до 300.000 динари.

Во последните неколку месеци драстично пораснаа цените на услугите на водоинсталатери, електричари, столари или молери. Исто така, многу е тешко да се најде слободен и добар занаетчија. Ова е уште една причина зошто цената на нивните услуги скока.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Следна вест