Sunday, July 14, 2024

Разводот доведува до болести и зголемена смртност кај мажите

Разводот, разделбата и живеењето сам честопати се причина за влошување на здравјето кај мажите и доведуваат до зголемена смртност. Ова го откриле научниците во ново истражување.

И претходни истражувања покажаа поврзаност меѓу социјалната изолација (осаменоста) и повисоките стапки на болести. Западните општества имаат највисок раст на луѓе кои живеат сами. Ова ги натера научниците да побараат поврзаност меѓу осаменоста и заболувањата. Неодамнешен труд од Данска го открива токму тоа – разделбата, разводот, смрт на сопружникот, а потоа и осаменоста доведуваат до здравствени проблеми. Написот е објавен во лондонскиот „Журнал за епидемиологија и јавно здравје“ (Journal of Epidemiology & Community Health).

Проф. Рике Лунд од Универзитетот Копенхаген во Данска ги проучува средовечните луѓе кои живееле најмалку 26 години во некаква партнерска заедница.

Ова е прв труд којшто ги испитува влијанијата и последиците од осаменоста во покус или подолг временски период и доживување на еден или повеќе разводи или разделби по долга љубовни врска. Во истражувањето учествувале 4.835 луѓе на возраст од 48 – 62 години. Кај луѓето кои живеат сами повеќе од седум години, има зголемување на ризикот од болести за 12 отсто.

Истражувањата не откриле таков ефект кај жените.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Следна вест