Куглоф од портокал и урда стана популарен на интернет веднаш штом беше објавен, а многумина веднаш се фатија за работа и го испекоа.
Засега пристигнуваат само пофалби. Мек е и сочен и вкусен, особено со бело кафе или чај, а вториот ден е уште подобар. Ако користите домашни јајца, тој ќе бидат жолт како на фотографијата.
Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Голем калап за куглоф премачкајте го со масло и посипете брашно да не се залепи при печењето.
Одделете ги белките од жолчките и изматете ги во цврст снег белките.
Растопете го путерот на тивок оган и оставете да се излади. Ванилиниот шеќер и шеќерот во прав изматете ги со жолчките и додадете ја урдата.
Потоа додадете ги кората и сокот од портокал, растопениот и изладен путер и румот, и кратко измиксајте.
Измешајте го брашното со прашокот за пециво и на крајот измешајте ги белките со процесор за храна или гумена шпатула за да не падне смесата (или да изгуби воздух).
Смесата истурете ја во подмачкан и набрашнет калап за куглоф и печете околу 55 минути во загреана рерна на 180 степени.